LEGO MINDSTORMS

Pagina

Introductie

LEGO MINDSTORMS is iets anders dan de gewone LEGO-blokjes; met LEGO MINDSTORMS maak je een echte robot in plaats van een huisje voor de LEGO Minifiguurtjes. Het leuke hieraan is dat je LEGO echt iets doet. Zo zijn er met LEGO MINDSTORMS machines gebouwd die Rubiks’ Cubes oplossen. Ook zijn er diverse competities, waaronder de First Lego League en de World Robot Olympiad, waar het draait om het bouwen van een LEGO robot. Je bouwt een robot door op je bouwwerk een programmeerbare steen te plaatsen en daar motoren en sensoren op aan te sluiten.

Sensoren

Op de programmeerbare steen kunnen veel verschillende soorten sensoren worden aangesloten. Hieronder staan een aantal veel gebruikte sensoren.

Kleurensensor

lichtsensor

Deze sensor heeft diverse functies:

  1. Gereflecteerd licht meten. In deze stand zendt de sensor licht uit om vervolgens te meten hoeveel procent van het uitgezonden licht weerkaatst
  2. Kleuren bepalen. In deze stand geeft de sensor een getal dat correspondeert met een bepaalde kleur.
  3. Licht in de omgeving meten. Hiermee kun je meten hoe verlicht de omgeving is (in tegenstelling to bij het meten van gereflecteerd licht, waarbij je meet hoe licht een oppervlak is).

Tastsensor

tastensensor

Dit is een drukknop. Je kunt meten of hij ingedrukt is of niet. Verder is het mogelijk om te wachten tot de knop is ingedrukt en daarna is losgelaten.

Gyrosensor

gyrosensor

“Gyro” komt uit het Latijn en betekent “rondje”. En dat is wat de gyrosensor meet; hij meet hoever hij rond draait in graden. Een cirkel is 360 graden, 180 graden is een halve cirkel. Naast de gedraaide hoek kan ook de draaisnelheid gemeten worden.

Ultrasone sensor

ultrasone sensor

De ultrasone sensor kan afstanden bepalen, tot en met 255 cm. Deze sensor bepaalt net zoals vleermuizen door middel van ultrasoon geluid hoe ver weg objecten zijn.

Infraroodsensor

De infraroodsensor

De infraroodsensor kan de hoek en afstand tot een megeleverde afstandsbediening, het “baken”, bepalen. Deze sensor is geen onderdeel van de Education-set, wel van de Home-set.

De software

De LEGO robots worden geprogrammeerd met een visuele programmeertaal. In dit geval doe je dat door blokken achter elkaar te slepen. Deze blokken zijn ingedeeld in diverse categorieën met een kleur per categorie.

Verschillende categorieën

Met deze groene blokken kun je je robot laten bewegen, maar je kunt ook bijvoorbeeld een geluid afspelen of iets op het scherm weergeven.

De groene actieblokken

De groene actieblokken

Met  deze oranje blokken kun je je programma besturen. Denk hierbij aan herhalen, wachten en schakelen.

De oranje besturingsblokken

De oranje besturingsblokken

Verder zijn er gele blokken. Deze gebruik je om de waardes van sensoren te krijgen.. Bij sommige sensoren is het ook mogelijk om ze opnieuw in te stellen of te kalibreren.

De gele sensorblokken

De gele sensorblokken

Met rode blokken kun je gegevens bewerken en tijdelijk opslaan.

De rode gegevensblokken

De rode gegevensblokken

De blauwe geavanceerde blokken heb je alleen in vrij specifieke gevallen nodig, om bijvoorbeeld een bluetooth-verbinding met een andere steen te maken of bestanden op de steen te lezen en schrijven.

De blauwe geavanceerde blokken

De blauwe geavanceerde blokken

Ten slotte is er een turquoise categorie. Daar staan (nog) geen blokken. In deze categorie worden “Mijn Blokken” geplaatst, die je zelf maakt met andere blokken.

Categoerie mijn blokken

De turquoise, zelfgemaakte Mijn Blokken

Klik hier voor een lijst met alle blokken en uitleg.

LEGO Digital Designer

LEGO Digital Designer is een programma van LEGO waarin je digitaal LEGO-bouwwerken, waaronder robots, kunt maken. Ook kun je er bouwinstructies voor je bouwwerken mee maken (hoewel deze soms wat onlogisch zijn). In feite zijn de afbeeldingen van de sensoren hierboven gemaakt met LEGO Digital Designer!

Conclusie

Met LEGO MINDSTORMS kun je allerlei soorten robots maken en het is een leuk middel om mee te leren programmeren. Er zijn veel soorten sensoren en de programmeertaal is uitgebreid, waardoor je er lang plezier mee kunt hebben!